Önbizalom és a bizalom változása a kapcsolatainkban

Mindannyian tudjuk azt, hogy a bizalom létfontosságú, ám ami az emberek iránti bizalmat illeti, valami alapvető változás zajlik.

Rengeteg embernek van már például a pénzbevetett bizalmat helyettesítő Bitcoinja, nagyon sokan használnak már bizalom építés helyett különböző társkeresőket.

Kiben bízunk, és kiben nem?

Ezek mind példák rá, hogy miként teremt a technológia új mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik, hogy megbízzunk ismeretlen emberekben, cégekben, ötletekben. Ugyanakkor az intézményekbe vetett bizalom – legyen az bank, kormány, vagy akár az egyházak – hanyatlófélben vannak. Mi folyik itt tehát, és kiben bízunk?

Nézzük például az Oszkárt. Ez a felület összehozza az utasokat, és az autóvezetőket, akik hosszú útra keresnek 1-vagy több útitársat. Fontos az, hogy jól válasszunk útitársat egy ilyen hosszú útra. A közösségi profilok, és az értékelések megkönnyítik a döntésünket, segítenek abban, hogy jól válasszunk. Kiderül Pl. hogy az adott személy milyen zenéket szeret hallgatni, dohányzik-e, vagy hogy esetleg a kutyáját is szeretné-e hozni az utazásra. Mint kiderült, a legfontosabb szempont pedig, hogy az adott személy mennyit beszél út közben.

Figyelemre méltó, hogy ez az ötlet egyáltalán működőképes, mert ellene megy annak, amit a legtöbben megtanultunk gyerekkorunkban: tilos idegenek kocsijába ülni. És mégis nagyon sokan utaznak az Oszkárral minden egyes hónapban. Ez példája annak, hogy a társadalom mekkora bizalmi ugrást képest végrehajtani. Ez azt jelenti, hogy vállaljuk a kockázatát annak, hogy valami újat tegyük.

Képzeld el azt, hogy egy szakadék van közted, és valami ismeretlen között. Az ismeretlen legyen például egy most megismert ember, vagy egy hely, ahol még sosem jártál, vagy valami, amit még soha sem próbáltál. Megvan? Ahhoz, hogy elrugaszkodj a biztos pontról, hogy vállaljuk az új helyzettel, vagy ismeretlennel járó kockázatot, kell egy erő, amely átlendít téged a szakadékon. Ez a bizonyos erő pedig nem más, mint bizalom.

A bizalom jelentése

A bizalom fogalmát nehéz meghatározni, és mégis erre építjük az életünket. Bízunk gyermekeinkben, amikor azt mondják, lekapcsolják a lámpát éjszakára. Amikor azt mondják, 10 órára haza érnek. Bízunk a pilótában, hogy biztonságban elrepülünk egyik helyről, a másikra. Ez egy olyan szó, amit nagyon gyakran használunk anélkül, hogy belegondolnánk, mi is a valódi jelentése, és hogyan is működik az élet különböző területein.

Ugyanakkor, a bizalomnak százféle meghatározása van. Úgy gondolom, a bizalom egy magabiztos hozzáállás az ismeretlenhez. Ha hiszünk ebben, akkor megértjük azt, hogy honnan ered egyedülálló ereje, ami segít nekünk megbirkóznunk a bizonytalannal, és lehetővé tegye azt, hogy megbízzunk ismeretlen emberekben.

Elképesztő ez az emberi képesség, hogy mekkora bizalmi ugrásokra képes. Emlékezzenek vissza arra, hogy milyen is volt először megadniuk a hitelkártya-adataikat egy weboldalon.

De még mindig rengeteg kérdés merülhet fel bennünk. Vajon van-e különbség férfi és nő között digitális bizalom terén? Működik-e személyes bizalomépítés online térben is? Bízhatunk-e abban hogy találunk párt a társkeresőn, vagy megfelelő útitársat valamelyik erre alkalmas weboldalon?

Amikor először másszuk meg a bizalom hegyét, furcsának és veszélyesnek tűnik, de eljön a pillanat, hogy ezek az ötletek teljesen normálisnak tűnnek. Viselkedésünk megváltozik, sokszor meglehetősen gyorsan. Azaz, a bizalom teszi lehetővé a változást és az újítást.

A bizalom fejlődésének három fontos lépcsője volt az emberi történelem során: a helyi, az intézményes, és az, aminek most állunk a küszöbén: az elosztott.

A bizalom – régen

Hosszú időn keresztül, az 1800-as évek közepéig a bizalom szoros kapcsolatokra épült. Tegyük fel, hogy egy faluban élünk, mindannyian ismerjük egymást, és az egyik szomszédunknak kölcsönre van szüksége. Tegyük fel, hogy adnánk neki kölcsönt, és ha nem fizeti vissza, tolvajnak fogjuk tartani. Rossz híre kelne, és senki nem volna hajlandó üzletelni vele a jövőben. A bizalom főleg helybéli volt, és a számon kérhetőségen alapult.

 

Az intézményes bizalom

A 19. század közepén a társadalom gyökeresen átalakult. Az emberek gyorsan fejlődő városokba költöztek. Elkezdtük a bizalmunkat intézmények fekete dobozaiba fektetni, olyasmikbe, mint a szerződések, szabályozások, biztosítások, és kevesebb bizalmat fektettünk közvetlenül a másik emberbe. A bizalom intézményessé és megbízáson alapulóvá vált.

Sok szó esik arról, hogy az intézményekbe és márkákba vetett bizalom folyamatosan csökken. Újra és újra megdöbbenek a bizalommal való durva visszaélésen: a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányán, a katolikus egyház gyakori visszaélésein, azon, hogy mindössze egyetlen nyomorult bankár került börtönbe a gazdasági világválság után.

Könnyű lenne arra következtetni, hogy az intézményes bizalom nem működik, mert elegünk van a becstelen elit arcátlanságából, de ami most történik, az mélyebb, mint az intézmények méretének és szerkezetének válsága. Kezdünk rájönni, hogy az intézményes bizalmat nem a digitális korszakra találták ki. A szabályok, melyek alapján a bizalmat felépítjük, ápoljuk, elveszítjük és újjáépítjük – márkákban, vezetőkben, egész rendszerekben –, a fejük tetejére állnak.

Ez izgalmas, ugyanakkor önbizalom csökkentő is, mert sokunkat arra kényszerít, hogy átgondoljuk, hogyan építjük és romboljuk vásárlóink, alkalmazottaink belénk vetett bizalmát, sőt, még szeretteinkét is.

 

Az elosztott bizalom

Az viszont tagadhatatlan, hogy a bizalom társadalmi áramlása átalakulóban van, és ez eltávolít minket a 20. századtól, amelyet az intézményes bizalom jellemzett. A 21. századba visz minket, amelyet az elosztott bizalom fog mozgatni. A bizalom már nem felülről lefelé épül ki. Éppen ellenkezőleg. A bizalom már átlátható és közvetlen. A bizalom új receptje van születőben, amely szerint a bizalom ismét egyének között jön létre, és a felelősségen alapul.

A változás egyre csak gyorsulni fog a blokklánc elterjedésével, amely a Bitcoin alapjául szolgáló új könyvelési technológia. Őszintén, megérteni, hogyan működik a blokklánc, embert próbáló feladat. Ennek egyik oka, hogy a blokklánc megértéséhez értelmeznünk kell néhány igen bonyolult fogalmat, titkosítási algoritmusok és hasítófüggvények, bányászoknak nevezett emberek, akik ellenőrzik az ügyleteket –, és mindezt egy rejtélyes személy vagy személyek hozták létre, akit Satoshi Nakamoto néven ismerünk. Ez egy óriási bizalmi ugrás, amely megtételéhez jó adag egészséges önbizalomra, és mély, igazi baráti kapcsolatokra van szükség.

Ma már sokunknak teljesen természetes beülni idegenek autójába. Találkozni valakivel, akivel egy társkereső hozott össze minket. Tehát önbizalom kell ahhoz, hogy bízzunk az ismeretlenekben. Ahhoz, hogy önbizalmunkat fejleszteni tudjuk, ezen blog elolvasását ajánljuk. https://smarttrening.hu/siker-onbizalom-lehetsegesek-celkituzes-nelkul/