Kapcsolatok és önbizalom 1.

Mi tesz bennünket egészségessé, önbizalommal telivé, és boldoggá egy életen keresztül?

Ha tudnánk, hogy a jelenlegi cselekedeteink döntő hatással vannak a jövőbeli elégedettségünkre, mire lenne érdemes leginkább időt, és energiát áldozni? Egy fiatal felnőttekről készült, s életük legfőbb céljait firtató felmérésben, a megkérdezettek több mint 80%-a a meggazdagodást tartotta a legfontosabbnak az életben. Ugyanennek a korosztálynak a fele azt válaszolta, hogy életének másik nagy célja az, hogy híressé váljon.

A másik részről, pedig folyamatosan azt halljuk, hogy keményen kell dolgoznunk, ha el akarunk valamit érni az életben. Így tehát, jogosan gondoljuk azt, hogy ezt a cselekedet kell folytatnunk, a jó élet reményében. Ezen vágyaink azok, amelyek befolyásolják a döntéseinket, és alkotják a sorsunkat. Nos, ezek a vágyak általában elérhetetlenek. A legjobban úgy tudhatjuk meg, hogy egy adott ember elégedett az életével, ha azt mondjuk neki emlékezzen vissza a múltjára, hiszen amint tudjuk, utólag már okos az ember. Legtöbb esetben elfelejtjük, mik történtek velünk az életünkben, sőt néha a memóriánk is kitalál plusz dolgokat.

Mi lenne akkor, ha visszanézhetnénk az egész életünket, ahogy kibontakozik előttünk?

Mi lenne akkor, ha tanulmányozhatnánk az embereket 10 éves koruktól kezdve egészen öregedésükig, hogy meglássuk azt, hogy mitől maradnak egészségesek, és boldogok?

A Harvard Egyetem végzett kutatást a felnőttek változásairól. 75 éven keresztül követték nyomon számos ember életét, évről évre megkérdezve őket családi életükről, munkájukról. Az ilyen kutatások igen ritkák. Általában szétesnek egy évtizeden belül, vagy mert nem sikerült együtt tartani a kutatás alanyait. 1938 óta két csoport életét követték nyomon.

A tanulmány kezdetén az összes résztvevőt meginterjúvolták. Orvosi vizsgálatokon estek át. Kimentek az otthonukba, és beszélgettek a szüleikkel. Majd szép lassan felnőtté cseperedtek, és beléptek a nagybetűs életbe. Gyári munkások és ügyvédek, kőművesek és orvosok váltak belőlük, egyikük az Egyesült Államok elnöke lett. Néhányan alkoholistává váltak, páran skizofrénné. Voltak, akiknek sikerült feltornászniuk magukat a szociális létrán, a legaljától a legtetejéig, mások ugyanezt az utat járták be, csak pont fordítva.

Önbizalom növelése – minőségi kapcsolatainkkal

Mit tudtunk meg mindebből?

Azt, hogy a jó kapcsolatok őrzik meg a boldogságunkat, az önbizalmunkat, és az egészségünket.

Három dolgot tudtak meg a kapcsolatokról. Első, a közösségi kapcsolatok nagyon jó hatással vannak ránk, és az önbizalmunkra. A magányosság pedig kikészít bennünket. Az is kiderült még, hogy akiknek több a közösségi kapcsolatuk, legyen az baráti, családi, vagy egyéb közösségi kapcsolat, egészségesebbek, boldogabbak, és tovább élnek, mint azok az emberek, akiknek kevesebb kapcsolatuk van. Azok az emberek, akik elszigeteltebben élnek, mint a többiek, boldogtalanok, önbizalomhiányosak, és az egészségük is hamarabb indult romlásnak.

Magány a házasságban

Nem csak a barátaink száma fontos, és nem csak az hogy komoly kapcsolatban élünk, hanem kapcsolataink minősége is nagy szerepet játszik. Egy szeretet nélküli, veszekedéssel teli házasság rosszabb hatással van az egészségre, mint egy válás. Viszont a szeretettel teli kapcsolataink valóságos védő réteget szőnek körénk.  Azok az emberek akik a legelégedettebbek voltak a kapcsolataikkal 50 éves korukban, azok váltak a legegészségesebbekké 80 éves korukra. Úgy tűnik, hogy a jó, szoros kapcsolataink meggátolják az öregedésünket. A legboldogabb párok, férfiak és nők egyaránt, arról számoltak be a 80-as éveikben, hogy még a legnagyobb fizikai fájdalmaik közepette is a hangulatuk ugyanolyan jó maradt. Ellenben azok, akik boldogtalan kapcsolatban éltek, amikor komoly fizikai fájdalomról számoltak be, azt az érzelmi fájdalmaik még inkább felerősítették.

A harmadik nagy tanulság, amit kiderítettek, hogy a jó kapcsolataink nem csak a testünket védik meg, hanem az agyunkat is. Stabil, biztonságos kapcsolatban élni a 80-as éveinkben, igazán oltalmazó dolog. Ezeknek az embereknek a memóriájuk is sokkal tovább marad éles.

Mi a hosszú élet titka?

Minden fontos kutatás azt mutatja, hogy a jó, és bensőséges kapcsolatok nagyon jó hatással vannak hosszú távon az egészségünkre, és a közérzetünkre. Az önbizalmunkat is nagy részben növeli az, ha tudjuk hogy vannak olyan emberek az életünkben, akikre bármikor számíthatunk.

Mik a lehetőségeink?

Lényegében végtelenek. A képernyő előtti időt ezután inkább emberekkel töltsük. Vagy frissítsük fel elavult kapcsolatainkat, és csináljuk valami újat együtt. Keressünk fel akár egy családtagot, akivel már hosszú idő óta nem beszéltünk.

Ahogy Mark Twain mondta: “Az élet olyan rövid, hogy nincs benne idő veszekedésre, bocsánatkérésre, megbánásra, számonkérésre. Csak a szeretetre van idő, és ha szabad így kifejezni magam, csak egy pillanat van rá.”