Siker, önbizalom, lehetségesek célkitűzés nélkül?

Gyakran kérdeznek minket arról, hogy mi a siker titka. Mi azt gondoljuk erről, hogy mindenképp a célkitűzés az, ami nagy szerepet játszik abban, hogy elérd a sikereidet.

Ugye van olyan célod, amit még nem értél el? Neked is volt már megvalósulatlan újévi fogadalmad?

1. Legfontosabb célod kitalálása –Hogyan tűzz ki célokat?

Ha most éppen nincs egy hozzád méltó, motiváló célod, akkor legyen az, hogy még ma kitalálod ezt! Gondolj olyan dologra, ami boldogabbá, elégedettebbé tenne!

Lásd, képzeld el a célodat! Csak a számodra fontos területtel foglalkozz! (Pl. az egészségeddel, az érzelmi állapotoddal, a kapcsolataiddal, a kommunikációddal, a munkahelyi céljaiddal) Válassz ki ezek közül egyet, a számodra a legfontosabbat! A célodnak, egyedinek, nem általánosnak, pontosan mérhetőnek, megvalósíthatónak, tehát reálisnak és időhöz kötöttnek kell lennie, ez nagyon fontos!!! A SMART célkitűzést használd,

 

A SMART egy rövidítés, ami a Specific (Konkrét), Measurable (Mérhető), Achievable (Elérhető), Relevant (Releváns), Time-based (Időben korlátozott) szavakból tevődik össze.

Specific (Konkrét)

A célodnak a lehető legkonkrétabbnak kell lennie. Az, hogy “jól prezentálni” nem annyira megfogható. Az, hogy “Megtartani egy 20 perces prezentációt a jövő hónapban a jövő évi költségvetésről” már egy konkrét cél.

Measurable (Mérhető)

Pontosan kell látnod, hogy mikor is tervezed elérni  el a célodat,, ha nem tudod, hogyan mérd a célod elérését, akkor valószínűleg nem elég pontos a célod.

Achievable (Elérhető)

Olyan célt tűzz ki, ami megvalósítható.

Relevant (Releváns)

Komolyan gondold át azt, hogy valójában mi is az, amit szeretnél, és hogy miért. Ne vesztegesd az időd és energiád olyan célokra, amelyek nem fontosak  neked.

Time-based (Időben korlátozott)

Akkor dolgozunk a legjobban, ha egy világos  határidő áll előttünk

Legyen konkrét és szoros időpont, amíg teljesítened kell a célod. Például: minden nap megtanulok 10 új szót.

 

Először hunyd le a szemed, lazulj el 3-5 percig, és lásd önmagad lehetséges legjobb formáját! Mit kellene elérned neked ehhez? Milyen célnak kellene teljesülnie? Képzeld el azt is, hogy mi lesz az “eredménye” annak, ha elérted ezt a fontos célodat! Érezd át, hogy milyen lenne az, ha már meglenne, amit akarsz, amire vágysz! Miután kitaláltad, írd is le azt, amit kitaláltál, adj magadnak egy időkeretet, (mondjuk 90 napot), és hidd el, ez idő elteltével, ha véghez viszed azt, amit leírtál egy papírlapra, büszke leszel magadra!  ☺Jutalmat is találj ki magadnak, hogy még motiváltabb legyél. Pl.: ha eléred a célodat a kijelölt időn belül, menj el egy hétre a Balatonra vagy Horvátországba stb. üdülni.

 

  1. Mérd fel a mostani helyzetedet, erősségeidet!

 Mérd fel azt, hogy hol tartasz most ebben a számodra fontos cél elérésében, és hogy mire van szükséged ahhoz, hogy teljesíteni tudd az adott célodat. Ahol tartasz, azt tényszerűen írd le, használj lehetőleg számokatGondold át és írd le azt is, hogy reálisan 90 nap alatt meddig juthatnál el!

 

  1. Saját „öttusád” megalkotása

Ez azt jelenti, hogy veszed a top 5 erősségedet, amiket te tudsz, vagy amiket a tesztjeid mutatnak. Ez lesz a Te egyedi tehetség kombinációd.

 Célod eléréséhez szükséges lesz erősségeid mozgósítására. Biztos, hogy rendelkezel több olyan képességgel, ismerettel, amiben jó vagy. Szedd össze ezeket és írd le a 0. nap “Korábbi sikerélményem” részhez! (Pl. jól tudsz szervezni, kiváló vagy az Excel-ben, jól kommunikálsz, kimagasló a monotónia tűrésed stb.). Az öttusázók sem a világ legjobb futói vagy úszói, de az öt sportág kombinációjában mégis bajnokokat avatnak. Tedd ezt Te is és alkosd meg erősségeidből a saját öttusád!

Azért fontos, hogy leírd a legfontosabb erősségeidet (min. 5 erősségedet, de lehet 9-10 is), mert ezek tudatos kombinációjával újraírhatod a történetedet, megvalósíthatod az álmodat! Az így összeállított erősségeidnek a listájából már könnyebben megfogalmazódik benned az, hogy milyen területen lehetsz eredményes. Lásd magad kívülről is! Mit tanácsolnál egy barátodnak, ha olyan erősségekkel, képességekkel rendelkezne, amit most éppen Te állítottál össze magadról? Amennyiben leírod azokat, amiket javasolunk, akkor ezlesz az erősségeidnek és a következő nagy dobásod sikertörténetének garanciája és bizonyítéka!

 

  1. Minden este pipáld ki azokat a feladatokat, amit az aznapi célod érdekében tettél!Az ára: Lemondásokkal jár az, hogy elérd azt, amit akarsz

 Mérd fel az árát annak, hogy mibe fog ez neked kerülni időben, energiában és pénzben. Írd le az összes szükséges lépést, amit meg kell tegyél a célod elérése érdekében. Legalább 10 ilyen lépést írjál le és írd ide azt is, hogy mikről fogsz lemondani azért, hogy elérd, amit akarsz. (Pl. kevesebbet tudok a barátaimmal találkozni, mert napi fél órát nyelvet tanulok, vagy 1 órát sportolok stb.) Azok a dolgok, amikről vállaltad, hogy lemondasz, a célod árának fontos részei! Döntsd el, hogy megfizeted ezt a vállalt árat, mert Te is tudod azt, hogy az életben nincs semmi ingyen! A döntésed komolyságát jelzi az, hogy meg akarod fizetni az árát annak, amit elképzeltél. Amennyiben komolyan gondolod, akkor ez azt jelenti, hogy meg is szerzed azt, amit akarsz!

 

  1. Kísértések, (pótcselekvések) amiket legyőzök

 Szinte mindig azt tesszük, amiről az adott pillanatban azt gondoljuk, hogy jobban fogjuk tőle érezni magunkat. Azonban gyakran tévesen ítéljük meg azt, hogy végül mitől fogjuk jobban érezni magunkat. Ezért a tévesen megítélt érzelmeink rabjaiként akár évekig ismétlünk káros szokásokat. Ezt a csapdát fel kell ismerned és ki kell törnöd belőle most! Kutatások is bizonyítják azt, hogy a célod megvalósulását a tévesen megítélt érzéseid, a kifogásaid, a pótcselekvéseid és a kísértések akadályozhatják. Ezek hatására elgyengülhetsz vagy akár fel is adhatod a célodat. Pl.: Kérdezz meg erről egy évek óta túlsúlyától szabadulni próbáló embert. Valószínűleg ő el fogja ismerni azt, hogy minden nassolás előtt azt hiszi, hogy jobban fogja magát ettől érezni, de ez egy csapda, mert végül csak bűntudata lesz tőle. Ugyanez a félreértés a mechanizmusa a dohányosoknak és az egyéb függőségekben szenvedőknek is. Hogy jön ez ide? – kérdezheted, hiszen lehet, hogy olyan szerencsés vagy, hogy téged ezek egyike sem érint. Azonban, ha még nem érted el azt, ami méltó hozzád, akkor valamelyik tévesen megítélt érzésedtől, kifogásodtól vagy kísértéstől lehetsz függő. Eddig is tudtad azt, hogy kísértés például az, ha diéta közben mások édességet esznek előtted. Netán te nem tudtál ellenállni neki? Készíts el magadnak a „ kísértéseim listáját” arról, hogy milyen kísértések, kifogások és érzések, mint például kudarctól való félelem, szégyen, látszólagos biztonság, túlzott megfelelési kényszer stb. tartottak téged eddig egy csapdában fogva. A listázás után tudni fogod, hogy a 90 nap alatt mire figyelj jobban és a sikered garantált lesz!

 

 

  1. Belső párbeszédeink, pozitív megerősítéseink (pozitív mantrák)

 A mantra kifejezés két tagból áll: a “man” ami azt jelenti gondolkozni és a “tra” pedig a védelem. A pozitív megerősítéseink (pozitív mantráink) a belső párbeszédünk fontos elemei.

Összeolvasva ezeknek a szavaknak a jelentése: a gondolkodás eszköze vagy védő gondolatok. A mantrák olyan szótagok, szavak vagy mondatok, amelyek folyamatos ismételgetésével speciális lelki hatásokat válthatunk ki. Többek között saját magunk “pozitív programozására” használhatjuk. Arra buzdítunk téged, hogy negatív gondolataidat és mantráidat cseréld le jókra! Írj magadnak egy 90 napra vonatkozó mantrát! Pl. „Sikeres vagyok, figyelek a napi céges céljaimra”, „Egészséges vagyok, nagyra becsülöm magamat, és azon vagyok hogy elégedettebb legyek az alakommal” „Képes vagyok ezt megcsinálni” „Okos vagyok” „Máskor is megcsináltam már” „Engem keményebb fából faragtak” „Ez sem foghat ki rajtam” stb. Naponta minél többször ismételd el mantrádat, amit legjobb, ha egy gyakran végzett tevékenységedhez kötsz, pl. amikor vizet iszol, mindig ismételd el magadban a választott mantrád.

Ne gondolj, és főként, ne mondj ki negatív dolgokat magadra vonatkozóan, még akkor sem ha eddig ezeket öntudatlanul mondtad. Ilyen pl.: „Olyan hülye vagyok” „Nekem soha semmi sem jön össze” „Senkiben nem lehet megbízni” „Én csak mindig mindent elrontok”

 

  1. Mentor

 Válassz Mentort, nagyon jó barátot, párodat, jó munkatársat, akivel meg tudod osztani a célodat! Olyan embert válassz, akinek elmondhatod tervedet, anélkül, hogy kinevetne, lebeszélne vagy visszahúzna. Akkor fog a legjobban a 90 napos sikertörténeted megvalósulni, ha Mentoroddal minden nap legalább 5-10 percet beszélsz az aznapi feladataid teljesüléseiről! Mentoroddal ismertesd meg célodat, és beszéljétek meg az ő szerepét. Ő egy “élő tükör”, aki segít visszatükrözni, követni erőfeszítéseidet és haladásodat. A Mentorod szerepe a Te támogatásod. Nem kritizálhat és vádolhat, egyszerűen csak végighallgat, és bátorítást fog adni a következő napra. Ez egy nagyon fontos szabály! Előfordulhat az is, hogy önbizalmad meginog, és néha vissza fogsz esni a korábbi szintedre, vagy kihagysz egy betervezett feladatot, rosszabb esetben akár egy teljes nap összes általad betervezett feladatát. Ez nem dráma, de sokszor nem fordulhat elő, mert ez azt jelentené, hogy nem veszed komolyan magadat, célodat. Egy ilyen kihagyott nap esetén mindenképp beszélj Mentoroddal és mondd el, mi történt aznap!

 

Amit ma megtehetsz…

Amikor nincs kedved végrehajtani az általad betervezett napi feladatot, akkor is hajtsd végre és ne halaszd el másnapra! A végrehajtáshoz erőt meríthetsz a belső megerősítéseidből, ideális esetben magadban történő ismétléséből.

Minden nap reggelén, írd fel az aznapi teendőidet egy listára. Ezután minden nap reggel nézz az aznapi feladat listádra, és minél gyorsabban kezdd el a listán szereplő legnehezebb feladat elvégzését!

Írd le a sikerélményeid is: Idézd fel magadban azokat az érzéseket, élményeket, amelyeket akkor tapasztaltál, amikor elértél valami nehéz dolgot! Válaszd ki ezek közül azt, amire a legbüszkébb vagy és írd le egy kis papírlapra, vagy a telefonodba magadnak. Írd le azokat az erősségeket is, amiket ehhez használtál és a pozitív megerősítéseiddel együtt idézd fel naponta legalább öt-hétszer.

Önbizalom növelés- a cél elérésével

Ha a legvégén eljutsz arra a szintre, hogy eléred a célodat, nagyon sok minden fog megváltozni az életedben. Más területeken is sikeresebb leszel, és az önbizalmad is jelentősen fog növekedni.