Vállalkozó szellemű gyerekek nevelése

A gyerekeknek, ahogy nőnek, vannak álmaik, megvan bennünk a szenvedély, a képzelőerő, amit aztán hagyunk elveszni. Azt mondják nekünk, hogy keményebben kell tanulnunk még jobban kell koncentráljunk, külön tanárhoz kell járnunk.

Némelyik gyereknél megvannak ezek a jellemző vonások.

Erre oda kell figyelnünk. Sajnos már az oktatási rendszer is azt sugallja, hogy “Legyél ügyvéd!” “Legyél orvos!” Ezzel viszont sokat veszítünk, mert senki sem mondja azt, hogy “Legyél vállalkozó!” A vállalkozók azok, akiknek ha van ötletük, egy szenvedélyük, vagy csak látják, mire van szüksége a világnak, eldöntik, hogy nekiállnak, és végigviszik azt. Mindent beleadunk azért, hogy működjön a dolog. Magunk köré gyűjtjük azokat az embereket, akikkel közösen valóra tudjuk váltani az álmot. Ha elég korán el tudjuk ültetni a gyerekek fejében a magot, hogy váljanak vállalkozóvá, a világ számos problémája megoldódna. Hiszünk abban, hogy minden problémára van valakinek ötlete.

 

Szülőkként is, és a társadalomnak is kötelessége, hogy a gyerekeinket halászni tanítsuk ahelyett, hogy halat adunk nekik. Ahogy a mondás tartja: “Ha halat adsz egy éhezőnek, jól lakatod egy napra, ha megtanítod halászni, jól lakatod egy életre.” Azokat a gyerekeket, akik erre fogékonyak, vállalkozni kellene tanítanunk, ugyanúgy ahogy tanítjuk azokat, akik a tudomány területén kiemelkedőek. Képzeljük csak el, hogy felfedezzük a vállalkozói hajlamot, és segítjük azt kibontakozni. Azt látnánk, hogy növekszik ezeknek a gyerekeknek az üzlete, ahelyett, hogy az állami segélyre várnának.

Most viszont csak azt tanítjuk a gyerekeinknek, hogy mit ne tegyenek. Ne üss! Ne harapj! Ne káromkodj! Megtanítjuk nekik, hogyan keressenek egy jó állást, az oktatási rendszer is erre tereli őket. Legyenek orvosok, ügyvédek, könyvelők, fogorvosok, tanárok, pilóták. Közben a média azt üzeni nekik, hogy milyen fantasztikus híresnek lenni, legyél modell, énekes mint Rihanna vagy olyan sport ikon, mint Ronaldo,Messi. Az MBA programok sem azt tanítják, hogyan legyen az ember vállalkozó.

A gyerekek is lehetnek vállalkozók, náluk is látszanak ezek a jelek. A vállalkozó definíciója: olyan személy, aki szervez, vezet, és vállalja az üzlettel járó kockázatot. Nem azt jelenti, hogy mindenképpen elkellene végezned egy üzleti iskolát. Csak azt jelenti, hogy ezt a néhány dolgot kell érezned magadban. Sokat hallani arról, hogy ez vajon nevelés vagy természet dolga. Ez egy, vagy két dolog egyáltalán? Leginkább a kettő együtt.

Hogyan neveljük vállalkozó szellemű gyermekeinket?

 

Manapság tanítjuk a gyerekeinket, játékokat veszünk nekik, de miért ne adhatnánk játékokat, hogy ha vállalkozó szelleműek, akkor az is olyan irányba nevelje őket, hogy vállalkozók legyenek. Miért nem neveljük őket arra, hogy ne pazarolják a pénzt?

A zsebpénz rosszra tanítja a gyereket. A zsebpénz természetétől fogva arra tanítja a gyereket, hogy egy állásban gondolkodjon. Pedig egy vállalkozó nem várja el, hogy havi bére legyen. A zsebpénz már gyerekkorban arra nevel, hogy havi bérben gondolkodjunk. Ez viszont rossz dolog, ha a vállalkozásra akarjuk bátorítani őket.

Ne olvass minden este mesét nekik. A hétből csak négy este legyen estimese, a másik három este pedig meséltess velük történeteket. Ülj le velük, adj nekik négy tárgyat: egy piros pólót, egy kék nyakkendőt, egy kengurút és egy laptopot és meséltess el velük egy történetet, amiben szerepel ez a négy tárgy. Ez megtanítja őket eladni, kreativitásra nevel, megtanítja őket önállóan gondolkozni.

Vedd rá, hogy csoport előtt beszéljen, még ha csak a barátai elé áll is ki, de tartson beszédet. Ezek olyan vállalkozói jellemzők, amire nevelni lehet őket. Mutasd meg nekik, milyen egy rossz vevő, vagy egy rossz alkalmazott. Mutass neki folyton zsörtölődő alkalmazottat. Ha morgolódó vevőszolgálatossal van dolgotok, hívd fel rá a figyelmét. “Na ez aztán a rossz munkaerő.” Vagy “Na, ő igazán jó volt” Ha étterembe mentek, és rossz a kiszolgálás, mutasd meg neki, hogy mi jár a rossz kiszolgálásért. Ezek olyan élő példák, amik mindennaposak, de ahelyett hogy felhasználnánk, különtanárt szerzünk nekik.

Ha most fognád a házban a gyerek összes “szemetét”, az összes játékot amit két éve kinőtt és azt mondanád “Miért nem adjuk el ezeket a Vaterán vagy az Ebay-en?” Tényleg eladhatná őket, megtanulhatná hogyan szűrje ki a csalókat, ha e-mailben jelentkeznek. Csinálhatná a te neved alatt, vagy csináltok neki egyet külön, ahogy tetszik. Tanítsd meg neki, hogy becsülje, tűzze ki az árat, tegyen fel fotókat. Tanítsd meg neki, hogy megy a dolog, hogy tud pénzt csinálni.

 

Vállalkozói tulajdonságok

Van néhány vállalkozói tulajdonság, amire nevelheted a gyereked: elérés, kitartás, vezetői készség, önelemzés, egymásrautaltság, értékek. Ezeket mind megtalálhatod egy gyerekben, és segíthetsz neki, hogy fejlődjön.

Ezeket a képességeket a többi dologgal együtt kellene megtanulniuk az iskolában, de amíg az iskoláink erre a szintre felfejlődnek, addig a szülő felelőssége, hogy mit tanít meg a gyerekének.