Sportpszichológia

Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk a fizikai edzésterv és a mentális tréningek kapcsolatát. A következőkben tovább szűkítjük a kört, ugyanis úgy gondoljuk, egy konkrét példán keresztül még szemléletesebben tudunk mesélni a tréningekről. A választott sportág a labdarúgás lesz, hiszen itt minden olyan szempont megtalálható, amik szükségesek ahhoz, hogy kellő részletességgel beszélhessünk a mentális edzésről.

Mint tudjuk, a taktikai és technikai felkészültség nem elég, hiszen ugyanolyan lényeges a sportolók felkészítésében a mentális tréning is ahhoz, hogy a kívánt eredményeket képesek legyenek elérni. Ez azonban jelenleg még nem mindenhol épült be az edzésterv teljes részeként,szükségességét viszont már most is számos tény bizonyítja.

Mivel a labdarúgókkal szemben rendkívül magasak az elvárások, ezért a teljesítménykényszerből adódóan folyamatos stressznek vannak kitéve. Itt fontos, hogy mentálisan fel legyenek készülve olyan elvárásokra is, amiket esetleg nem tudnak teljesíteni. Ezen kívül mivel csapatban való játékról van szó, ezért fontos az egymással való viszonyok rendezése, az esetleges konfliktusok megoldása, és a csapatban való teljesítés mellett az egyéni célok elérésére irányuló felkészítés is. Ezek mind mind olyan dolgok, amikkel a munkája során tulajdonképpen bárki találkozhat, hiszen nap-mint-nap kerülünk olyan helyzetbe, amikor meg kell bíróznunk a folyamatos nyomással, a munkatársakkal való együttműködéssel, miközben a saját céljaink megvalósítását is szem előtt kell tartanunk.

Amikor a saját tréningeinkről van szó, akkor azt tartjuk szem előtt, hogy személyre szabottan tudjunk segíteni a problémák megoldásában, az által, hogy átfogóan feltérképezzük azokat a pontokat, amik miatt stressz helyzetek alakulnak ki, és amiknek a helyrehozása nagyobb koncentrációt és energiát igényel. Fontos rászánnunk az időt, hogy megismerjük az elérendő célokat is, hiszen végső soron azért szükséges megoldani a nehéz helyzeteket, hogy a sikerek elérését könnyítsük meg.

Mindehhez azonban motivációra és elkötelezettségre lesz szükség, hiszen a változás elkezdéséhez ez az első lépés. Ezután következik a mi munkánk.Vélemény, hozzászólás?

négy + 10 =