Mentális tréning az edzésterv részeként

Tréningeinkkel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy mivel egyik alapvető célunk a motiváció felébresztése és a meghatározott célok hatékonyabb elérése, ezért számos területre kiterjed a szolgáltatásunk. A következő pár percben szeretnénk bemutatni, hogy hogyan is építhető be az általunk is kínált tréning a mindennapokba, ezt pedig egy sporttal kapcsolatos példán fogjuk bemutatni. 

Manapság már alapvető fontosságú a jól kialakított edzésterv mellett a mentális tréning is, erre pedig ugyanolyan mértékű energiát kell fordítani, mint a fizikai felkészülésre, sőt, manapság néha már nagyobb szerepet játszik a sikerek elérésében, mint például egy jó technika. Dr. Jim Taylor, amerikai sportpszichológus szerint a mentális tréninget öt kritérium szerint érdemes beépíteni az edzéstervünkbe.

  1. Átfogó és részletes. Az edzésprogramunk általában nem csak egy területre terjed ki, hanem igyekszünk átfogóan alkalmazni azt minden olyan képesség erősítésére, ami hasznos lesz számunkra a jövőben. A mentális tréningek során szintén meghatározó az átfogó ismeretek elsajátítása, részünkről pedig az átadása.
  2. Strukturált. A véletlenszerű gyakorlatok helyett mind a fizikai, mind a mentális tréningek során meghatározott programokat végzünk el. Ez azért fontos, hogy a lehető leghatékonyabb eredményeket érjük el az edzéssel.
  3. Következetes. A mérhető fejlődés elérése érdekében a rendszeresség is lényeges. Ahogy a fizikai edzéseknél is fontos az, hogy időben periodikus legyen, ugyanúgy kell a mentális készségeink fejlesztését is ezzel párhuzamosan tartani.
  4. Lépésről lépésre. A sportolóknál megkülönböztethetünk edzésterveket a felkészülési, illetve a versenyidőszakban való alkalmazás szerint. Ehhez hasonlóan a mentális tréningeket is ütemeznünk kell, hogy az adott helyzetben maximalizálni tudjuk a produktivitást.
  5. Személyre szabott. Ahogy a sportban is vannak különböző ágazatok, akár még egy csapatjátékon belül is elkülönítünk pozíciókat, ugyanúgy a személyiségünk is más és más. Ennek megfelelően az edzéstervek is eltérnek egymástól, valamint a mentális tréningeket is személyre kell szabnunk.

Ahogy az öt kritériumból kiderült, nem feltétlenül csak a munkavállalóinknak van szüksége tréningekre, hanem például a sportolóknak is. Valószínűleg időbe telik, hogy ismertté váljon a tény, hogy a mentális egészségi állapot csak úgy fontos, mint a fizikai, vagy talán még fontosabb, az azonban egyértelmű, hogy egyre inkább aktuális lesz a folyamatos fejlődés ezen a területen is.Vélemény, hozzászólás?

5 × 5 =