Sport és üzleti élet közös irányai

Nyilvánvaló, az üzleti képzések tudnak tanácsokkal szolgálni a sporttal kapcsolatban, például pénzügyi vagy vezetői vonatkozásban. Viszont kérdés, hogy a sportolók/sport szervezetek is tudnak valamit tanítani az üzleti vezetők következő generációjának?

Az elit sport világában sokkal nagyobb hangsúlyt kap az előkészítés, mint a vállalati életben. Az elit sportolók idejének 90% -át teszi ki a felkészítés, és mindössze 10% -át teszik ki a többi munka. Eddig egyetlen vállalat sem tudta ezt megismételni, még mindig túl sok energiát fektetnek az üzleti világban a munka elvégzésére, a tervezés és a megértés rovására. A vállalkozások túlnyomó részében túl nagy hangsúly van azon, hogy mi történt rosszul és mi nem működik. A sportban ez teljesen ellentétes.

Itt a hangsúly azon van, hogy megértsük, hogy mitől lesz valaki jó, hogyan lehetne még jobb, és hogyan tudná ezt átadni másoknak is.

A sportban mindig is nagy üzleti potenciál volt, az üzleti életet pedig sok féle irányban fel lehet fogni úgy, mint egy sportot. (Pl. ugyanúgy szükség van tréningekre és vezetőkre.) Az egyik meglepő párhuzam, amit a sport és az üzleti teljesítmény között vontak, az a koncentráció, amelyet a sportolók és a felsővezetők is egyaránt alkalmaznak.

Nagyon sok cégvezető azért tölt sok időt sporttal, mert a stresszes munkájuk miatt igénylik a fizikai erőnlétet és mozgást is. Közös pont még a két oldal között, hogy minden nap fejlődni kell és tanulni, mert ha nem így tesznek, akkor veszíteni fognak olyasvalaki ellen, aki megteszi ezt.

Az utóbbi évtizedekben mindkét területen az az irány alakult ki, hogy a teljesítménynövelés alapvető fontosságú. Itt is hatással van egymásra a kettő, például ahhoz, hogy a munkavállalóink számára egészséges munkakörnyezetet teremtsünk, ahol jó eredményeket tudnak elérni, ahhoz a sportpszichológia elveit is kell alkalmaznunk. A sportolóknak általában sokkal nagyobb elkötelezettségük van és motiváltabbak, mint egy vállalat alkalmazottai. Ezzel kapcsolatban megállapítható öt olyan közös pont, ami mindkét területen nehézség lehet.

  1. Mentális erősség: A sport és az üzleti élet szempontjából is kritikus képesség.
  2. Munkahelyi stressz: A professzionális sporthoz és az üzleti élethez kapcsolódó stressz potenciálisan befolyásolhatja mind az egészséget, mind a teljesítményt.
  3. Kiégés: A hosszú távú kimerültség és a csökkent érdeklődés folyamatosan negatív eredményeket okozhat.
  4. Életfejlesztés és személyes kiválósági beavatkozások: A sport és az üzleti élet szereplőinek az egyensúly megőrzése nehéz lehet, és mások támogatását igényli.
  5. Vezetés és motiváció: A vezetés modern megközelítései szükségesek ahhoz, hogy a motivációt hosszú időn keresztül meg tudjuk tartani.

Azonban különbségek is vannak a két terület között, amik miatt nehezebb alkalmazni a teljesítménynövelés eszközeit. A sportban például azonnali és látható visszajelzéseket kapunk például egy meccsen a közönségtől, az üzleti életben azonban sokkal több idő, amíg az eredményekkel kapcsolatos adatokból jelentések készülnek és megismerjük őket.

Ezen kívül a sportban sokkal egyértelműbbek a szabályok, mint az üzletben, rövidebb karrierútra van lehetőség és a tréning valamint a valódi teljesítés ideje között sokkal nagyobb különbségek vannak.

Tehát annak ellenére, hogy sok párhuzam vonható a két terület között, sok különbséget is figyelembe kell vennünk, ha a teljesítménynövelés irányát célozzuk meg.Vélemény, hozzászólás?

nyolc + tizenhét =