Mi is az a mentális erősség valójában?

Az eddigiekben részletesen bemutattuk, hogy mi is az a mentális erősség, milyen kapcsolata van a teljesítménnyel, a sikerrel/bukással, vagy a mentális készségeinkkel, csak úgy mint a sportokkal és az üzleti élettel való kapcsolatot, és hogy milyen hatással van fejlődésünkre. Most megpróbáljuk mégis egy példán keresztül definiálni, hogy mi az a mentális erősség.

Gondoljunk egy olyan sportolóra, aki szerintünk mentálisan erős. Ezután gondoljunk egy ilyen üzleti személyre. Lehet, hogy róluk sokat hallottunk a TV-ben, vagy az interneten, ezért most gondoljunk egy személyes ismerősünkre is, aki szerintünk mentálisan erős. Mi a közös bennük, miből gondoljuk, hogy ők hárman mentálisan erősnek mondhatóak?

Az egyik célja ennek a blognak, hogy bemutassuk, nincs olyan közös jellemző bennük, mint például a fizikai vagy mentális képességek, alapvetően mindenkiből lehet mentálisan erős személyiség. Ezen kívül, hogyha meg kell határozni, hogy mit értünk pontosan a mentális erősség alatt, az embereknek legtöbbször van egy általános képük róla, talán még arról is, hogy hogyan kell azt fejleszteni, de sokszor nehézséget okoz, hogy pontosan definiálják a kifejezést. Sőt, általában hiába vannak hasonló gondolatok a témában, sokszor nagyon sok különbség van abban, hogy ki hogyan határozza meg. Annak ellenére, hogy nehezen definiálható dologról van szó, gyakran kötik a sikerhez valamilyen módon (főleg a sportoknál), azonban még azok sem tudják mindig, hogy pontosan mi ez, akik a kettőt összekötik egymással.

Ennek a pontos definíciónak a hiánya azért probléma, mert sokszor úgy véljük, hogy a mentális erősség elengedhetetlen tényező a sikerhez azokban az iparágakban, ahol nagy nyomás van, mint a sport és az üzlet.

Például az üzletben sokszor úgy látjuk, hogy mentálisan rendkívül erősnek kell lenni olyan helyzetekben, mint a változáshoz való hozzáállás, kritika befogadása a felsővezetőktől, emberek elbocsájtása és nehéz természetű emberekkel való tárgyalás. Azonban előfordulhat, hogy nem mentális erősségről van szó ezek véghezvitelénél.

Egy másik példa, amikor egy futball játékos sérülést szerzett a bajnokság előtti utolsó játék során. Úgy érezte, hogyha ezt elmondja az edzőinek, nem biztos, hogy hagyják majd játszani a továbbiakban. Szóval megtartotta magának, és saját magát próbálta formába hozni a bajnokságra. Eközben talált valakit, akinek beszélt a sérüléséről, és ő azt javasolta, hogy ne játsszon a sérült mozgásszervével, hiszen még nagyobb károkat okozhat magának. Ő azonban soha vissza nem térő lehetőségnek tartotta a bajnokságot, amit semmiképp nem hagyhat ki, hiszen mindig is ez volt az álma. Ezen kívül a csapattársainak sem akart nehézséget okozni. Tehát megpróbálta fizikailag és mentálisan rendbe tenni magát a bajnokságra, ami a fizikai kezelés mellett a mentális készségek elsajátítását jelenti. Képes lett a fájdalomból adódó negatív gondolatokat teljesen kizárni, és helyette a játékra koncentrálni. Ez a játékos valóban mentálisan erős volt? Vagy nem kellett volna vállalnia a felelősséget, hogy még nagyobb bajt okozzon magának? Valószínűleg rá sokan azt mondanák, hogy ő nem jó példa a mentális erősségre. Valójában nem számít, hogy szerzett e további sérülést a bajnokság során, ő előbbre helyezte a rövidtávú célt, hogy játsszon ezen a bajnokságon, mint a hosszútávút, hogy sikeres futball karrierje legyen, amihez az kell, hogy fizikailag ép maradjon.

Most, hogy példákon keresztül bemutattuk, hogy milyen helyzetben nem nevezhető valaki mentálisan erősnek, sokkal könnyebb átlátni a különbségeket. Amikor egy mentális trénert alkalmaznak ilyen helyzetekben, akár sportban, akár üzleti életben, ennek a különbségnek a felismerése neki nem okoz problémát, ezáltal a rövidtávú célok elérése helyett a hosszú távú célok, a stabilitás és a valódi siker állnak a középpontban.Vélemény, hozzászólás?

tizenkilenc + 20 =