Hogyan készülj fel mentálisan az előtted álló kihívásokra?

Az elkötelezett mentális erősség azt jelenti, hogy egy sportoló vagy egy vezető képes túlteljesíteni a versenytársait azáltal, hogy a saját igényeit menedzseli, és következetességet, fókuszáltságot, irányítást és magabiztosságot tanúsít a pályán, vagy az üzleti életben fellépő teljesítmény alatt.  Néhány vélemény szerint a mentális erősség nem olyan dolog, amit meg lehet tanulni, azonban ez nem így van. Ugyanúgy elsajátítható képességről van szó, mint amikor a fizikai edzésekről beszélünk.

Hogyan készítsd fel az agyad a hatékony döntésképességre?

Bizonyított tény, hogyha úgy lépsz a pályára, hogy arra gondolsz, hogy „Remélem, nem veszítek!”, akkor sokkal rosszabb teljesítményt fogsz elérni, mintha arra gondolnál, hogy „Nyerni jöttem!” Sokat számít egy apró változtatás a gondolataidon ahhoz, hogy sikereket érj el.

Vizualizáld a sikert!

A mentális képzelőerőnek olyan hatása van a testedre, ami nagyban növelheti a tevékenység kimenetelét. Hogyha elképzeled magad, ahogy lépésről lépésre végig haladsz az előtted álló feladaton, sokkal valószínűbb, hogy pozitív eredményt tudsz elérni. Amikor ugyanis elképzeled, hogy mi történik veled a folyamat során, az agyad képes beizzítani azokat az izmokat és érzékeket, amikre szükséged van, ugyanúgy, mintha valóban épp azt a tevékenységet végeznéd.

Sok esetben a vezetők csak úgy, mint a sportolók, minden lehetséges forgatókönyvet lejátszanak, minden lehetséges kimenetelre. Ezzel felkészítik magukat a váratlan helyzetekre is, csak úgy, mint az esetleges negatív eredményekre.

Légy jelen a pillanatban!

Próbálj meg naponta többször arra figyelni, hogy mi történik az érzékszerveiddel éppen. Miért fontos ez? Mert a jelenben nem szabad félelmet érezned. A félelem az egyik legnagyobb ellenség, a legyőzése pedig az egyik legfontosabb készség, amire szükséged lesz.

Engedd el!

Rossz dolgok mindenkivel történnek nap, mint nap. A cél az lenne, hogy a dolog megtörténte és a tovább lépés közötti időt megtanuld lecsökkenteni. Fontos, hogy verbálisan megbocsáss magadnak, hogyha hibát követtél el. A cégvezetésben és a sportban is, a mentális erősség azt jelenti, hogy ki tudja a legjobban kezelni a hibáit.

A kognitív stratégia lényege, hogy közelebb hozd egymáshoz a gondolataidat és a teljesítményedet. Ennek egyik módszere az ún. self-talk, aminek lényege, hogy belső dialógust folytass magaddal. Hívd elő a legjobb és legrosszabb eredményeidet. Ezzel növelheted a saját önbizalmadat, és változtathatsz a rossz szokásaidon.

A mentális erősség azonban nem csak fejben történik, szükség van a megfelelő fizikai és érzelmi kondíciókra is. Azzal, hogy mentálisan erős vagy, segítheted előhozni és fejleszteni a tehetségedet és a készségeidet.Vélemény, hozzászólás?

1 × négy =