Miért fontos a sportpszichológia – kisokos

Aki csak belekóstolt a versenysportok világába, az is jól tudja: a versenyek, a rájuk való felkészülés, az esetleges vereség, de néha a győzelem is óriási lelki terhet jelenthet, amit nem mindig tud egyedül feldolgozni a sportoló.

De mi is az a sportpszichológia? Idézzünk egy neves pszichológust, Martin Haggert.

“Nos,ez az elmélete és a gyakorlata a sportra való mentális készültségnek. Magában foglalja azon technikákat és stratégiákat, amelyeket a sportolók a lehető legoptimálisabb teljesítmény eléréséhez használhatnak fel. Segít továbbá a sportolóknak a kudarcok kezelésében, és abban, hogy visszatérjenek amíg a legnagyobb vereségekből is.”

Mi az, amiben Hagger szerint egy sportolónak segíthet a sportpszichológia?

 

  • MOTIVÁCIÓ – a győzelem eléréséhez a sportolónak tisztában kell lennie azzal, mekkora erőfeszítést tegyen a siker érdekében. Nem mindig elég azonban a puszta motiváció – az önbizalom szintén nagyon fontos a győzelemhez vezető úton. A sportpszichológia az önbizalom növelésére számtalan stratégiát fel tud mutatni.
  • TUDÁS –  kívül-belül ismerni kell a kérdéses sportágat, tisztában kell lenni az ellenfelek erősségeivel és gyengeségeivel, a taktikájukkal, hogy aztán felül lehessen őket múlni.
  • TAPASZTALAT – ehhez nincs sok hozzáfűznivaló, minden tapasztalat, legyen az jó vagy rossz, előrevisz. Ezek fontosságára pedig emlékeztetnünk kell sportolóinkat.
  • RITUÁLÉK – sok sportolónak vannak speciális, maga által kialakított rítusai, amit a versenyek előtt alkalmaznak, hogy a megfelelő lelkiállapotba kerüljenek. A pszichológia ezek fontosságának megértésében is segít.
  • VISSZAJELZÉS – mint ahogy mindenkinek, a sportolóknak is szükségük van a rendszeres visszajelzésekre az optimális teljesítmény érdekében.

 

A sportpszichológiának fontos “ágazata” a szorongáskezelés, ami különösen a nagyobb világversenyeken (pl. olimpiai játékokon) válik fontossá. Ezeken a sportolóknak óriási nyomás alatt, folyamatos rivaldafényben, akár egy egész ország elvárásának megfelelően kell szerelnie.

Bár ez a cikk csak némi ízelítőt nyújt a sportpszichológia tudományának fontosságáról, mindannyian sejthetjük, mekkora erőfeszítés, illetve csapatmunka áll egy-egy profi sportoló sikere mögött.

Ugyanez érvényesül az üzleti világban is: ahhoz, hogy sikeresen nyélbe üssünk egy üzletet, elvezessünk egy vállalatot, profitot termeljünk, szükség van egy jó csapatra, motivált emberekre – akiket olykor szintén támogatni, motiválni kell. Ebben is segíthet a Smart Staff tréning és coaching szolgáltatása. Ha szeretné a csapatát megerősíteni, még jobban motiválni, és ezt profi módon szeretné tenni, forduljon hozzánk!Vélemény, hozzászólás?

2 × 3 =