A mentális egészség fontossága a professzionális sport világában

Képzeljünk el 30 izmos férfit egy szobában ülve. Velük szemben egy szék található. Ez a felszólaló széke, és a férfiak egymást követően ülnek bele. A többiek hallgatják, tekintetüket le nem veszik az előttünk ülő személyről. Annak, aki épp a székben ül, nincs megadva sem a téma, sem egy forgatókönyv, sem időhatár. Az, amit a hallgatók kérnek a beszélőtől, csak annyi, hogy az önmaga legyen, mutassa a valódi énjét. Meséljen nekik a bizonytalanságairól, a sebezhetőségeiről, a dolgokról, amik megijesztik, azokról az időkről, amikor szégyellte magát valamiért, vagy semmire nem érezte magát méltónak. A mély témák miatt a szavakat gyakran könnyek kísérik. De ez mégsem terápiás csoport.

Hanem egy sportolókból álló csapat. Néhány csapattag több, mint egy évtizede ismeri egymást, de ezekben a pillanatokban többet tudnak meg  a társukról, mint valaha.

Ez az eljárás egyre bevettebb több elit férfi és női sportcsapat számára Ausztráliában és a világ minden táján. És lehet, hogy ez a legfontosabb “edzés”, amit a csapat az egész szezonban végez. Egy új tendencia következik, ami szerint az ember az első, a sportoló a második. Ez egy olyan filozófia, amely nagy hangsúlyt fektet az egyén mentális egészségére.

Mit jelent ez a változás? Mindenekelőtt hangsúlyozza az őszinte kommunikáció fontosságát. Erős köteléket hoz létre a játékosok között, építve az empátia és a tisztelet kultúráját. A játékosokat arra ösztönzik, hogy beszéljenek, ha nehéz időket élnek, vagy olyan mentális egészségi állapotban vannak, ami szorongással vagy depresszióval jár. A sport világa nem mindig volt nyitott arra, hogy ennyire odafigyeljen a sportolók mentális egészségére  A  sebezhetőséget a gyengeség jelének tartották, az esetleges lelki problémákról úgy vélték, amelyet meg kell küzdeni velük, de beszélni nem kell róluk.

Talán nem meglepő, hogy a sebezhetőségről és a mentális egészségről nyílt párbeszédet folytató sportolókból álló csapatok gyakran jobb eredményeket érnek el. A játékosok tisztában vannak csapattársaik belső küzdelmeivel, és ahogyan a mondás tartja, így sokkal inkább hajlandók áttörni értük a falakat.

A sportolók,  a vezetők és a munkatársaik mentális egészsége itthon is egyre fontosabb a klubok és céges partnereink számára, egyre elterjedtebbek a mentális felkészítés különféle módszerei. Mi a Smart Staffnál szintén elkötelezettek vagyunk a téma iránt, hazánkban úttörő módon igyekszünk a mentális felkészítés fontosságának terjesztésében. Ha ez Önt is érdekli, keressen bennünket!Vélemény, hozzászólás?

13 − 4 =