Miért van szükség mentális szakemberekre az élsportban?

Cikkünkben hét érvet mutatunk be, miben tud segíteni egy jó mentális szakember egy sportolónak, és miért lehet rá szükség. Azonban a lent felsoroltak nem feltétlenül csak a sport világához tartozóknak jöhet jól – az “átlagembernek” is szüksége lehet az alábbiakban támogatásra, hogy elérje céljait, és még jobb teljesítményt nyújtson.

1. MENTÁLIS ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSE

Jellemzően a sportolóktól elvárják, hogy “kemények” legyenek, és rázzák le magukról a stresszt, vagy a fájdalmat. Ha pedig segítséget kérnek, az a gyengeség jele – épp ezért nem szívesen folyamodnak külső segítségért. Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy a segítségkérés és az erős jellem nem zárja ki egymást, épp ellenkezőleg. Egy coach nagyon sokat tud segíteni abban, hogy jól funkcionáljunk a pályán.

  1. TELJESÍTMÉNY-NÖVELÉS

Ha már itt tartunk: a sportban nyújtott teljesítményünk 90 százalékban mentális, és mindössze 10 százalékban múlik a fizikai állapotunkon. Ahhoz, hogy fejlődjünk, muszáj edzenünk a mentális “készségeinket”, ugyanúgy, ahogy a fizikai valónkkal is ezt tesszük.

  1. MEGFELELÉS A MINDENNAPOKNAK

Az élsportolók naptára általában tele van: edzések, versenyek, felkészülés, család, szociális élet, szponzorok felkeresése – és még sorolhatnánk. Egy coach felkeresése könnyebbé teszi, hogy megfeleljünk ezeknek a mindennapos elvárásoknak.

  1. “TÚLÉLÉSI” TECHNIKÁK TANULÁSA

Egy jó coachtól elsajátíthatunk különféle technikákat a stressz, idegesség vagy éppen a düh kezelésére, leküzdésére. Ezzel is a saját állóképességünket növeljük.

  1. TÁMOGATÁS

Gyakran lehet olyan érzésünk, hogy senki nem támogat, vagy érez együtt velünk, főleg, ha egy nehéz helyzeten megyünk keresztül. Ha ezt hagyja eluralkodni a sportoló vagy cégvezető, akkor ez tartós frusztrációhoz vagy akár depresszióhoz is vezethet. Egy coach viszont támogató és megértő közeget tud nyújtani. A találkozókon nincs ítélkezés vagy kritika.

  1. JAVULÓ KAPCSOLATOK

Számtalanszor adódhatnak viták, konfliktusok a közeli hozzátartozókkal vagy a barátainkkal, ismerőseinkkel. Ezek átbeszélésében, elsimításában szintén segíthet egy coach, ami hosszú távon a kapcsolataink minőségének javulását eredményezi.

  1. TRAUMA TÚLÉLÉSE ÉS A POSZTTRAUMATIKUS NÖVEKEDÉS

Egy aktív sportoló életében  az olyan nem kívánt események, mint például egy betegség, vagy súlyos sérülés, ami az előremenetelt akár hosszú hónapokra is visszavetheti, nagy traumát okozhat. Ezeknek a lelki sebeknek a feldolgozását megkönnyítheti és gyorsabbá teheti a gyógyulási időszakot egy coach,azért hogy a traumából megerősödve kerüljön ki a sportoló.

A fent felvázolt szituációk egy cég, vállalkozás esetén is felmerülhetnek – nem véletlenül dolgoztuk ki a vezetést támogató tréningjeinket, mint például kifogáskezelés, vagy a sales technikák gyakorlása. Keressen bennünket bizalommal, akár vállalkozásról, akár sportról van szó!