Sportpszichológia a gyakorlatban – nem csak sportolóknak

Hogyan vegyük át a sport mentalitást a munkánkba?

Talán nem újdonság, hogy míg az edzők általában a sport fizikai oldalára összpontosítanak, a sportpszichológusok vagy mentális trénerek a sportolók elméjét, mentális állapotát igyekeznek minél inkább alkalmassá tenni a sikeres teljesítményhez.

De mit is csinál egy sportpszichológus vagy mentális tréner? Az American Psychological Asset cikke alapján összeszedtük a főbb tudnivalókat erről.

A sportolók például segítséget kérhetnek tőlük, amikor valamilyen problémájuk van – versenyhelyzetben elveszítik a fókuszt, vagy problémájuk van a csapattársakkal, az önkontrollal, vagy egyszerűen csak motivációt keresnek.

A sportpszichológus vagy mentális tréner azonban nemcsak akkor tud segíteni, ha valamilyen probléma merül fel. Kidolgozhatnak különféle mentális stratégiákat, relaxációs technikákat, segítve ezzel a versenyzőket a regenerálódásban, sérülésekből felépülésüket. Egy-egy komolyabb sérülés után segít a fizioterápia véghezvitelében, a fájdalom eltűrésében.

Az utánpótlást, ifjúságot edző klubok is felvehetnek sportpszichológust vagy mentális trénert, hogy támogassa az edzőt a gyerekekkel való foglalkozásban. Érdemes megjegyeznünk, hogy a fent felsorolt technikák a “hétköznap” emberét is segítik a céljaink elérésében és a saját, egyéni teljesítményünk növelésében.

A munkahelyünkön gyakran szembesülünk kihívásokkal, stresszel, nyomással, amikkel bizony néha nehéz megküzdenünk. A másik jellemző probléma a motiváció elvesztése, vagy ingadozása és a rossz hangulat, amit a mindennapos munkavégzés monotóniája okoz.

Ilyen esetben szoktak a HR-esek, csapatvezetők tréningekhez folyamodni, vagy egy coach-ot keresni. Utóbbiak folyamatos jelenlétükkel támogató közeget biztosíthatnak a munkavállalóknak. Hosszabb távon ez mindenképpen megtérül, hiszen egy motivált, jókedvű csapat szinte minden akadály leküzdésére képessé válik, nagyobb lesz a teherbírásuk – és növelik a termelékenységet.

Érdemes időről időre motivációs vagy önismereti tréningekre küldeni dolgozóinkat. hiszen azon kívül, hogy jólesik nekik a tudat, hogy a munkáltatójuk foglalkozik a lelki egészségükkel, ezeken a kurzusokon értékes ismereteket szedhetnek fel, ami az egyéni fejlődésüket is szolgálja. A kiegyensúlyozott munkavállaló pedig ismét csak a cég előremenetelében segít.

Mi a Smart Staffnál olyan nemzetközi tréning licenszekkel bírunk(Immunity to Change változásmenedzsment tréning , Miller Heiman sales tréning), amik az Ön vállalatának dolgozóit segíthetik, legyen szó motivációról, értékesítési technikákról, vagy éppen a vezetésfejlesztésről. Keressen minket bizalommal!