Sportcoaching – Mire jó a mentális edzés?

Versenyeken nagyon gyakori, hogy egy versenyző, vagy csapat elveszíti előnyét percek alatt, és a győzelem esélye, amire mindenki várt, pillanatok alatt elrepül. Mi okozhatja ezt, a hírtelen leblokkolást a sportolóknál? Fizikai feszültség, vagy pedig a mentális felkészülés hiánya? A sportolók fizikai képességei, és jártasságuk eléggé kiegyenlített, ezért ott dől el az eredmény, hogy azon az adott napon melyik sportoló tud mentálisan, és fizikálisan jobban teljesíteni, azaz ki tudja a testét és a stresszt a legjobban uralni a verseny közben. Az egyszerű elhatározás és a motiváció nem elég..az, hogy elhatározzuk, hogy innentől kezdve mindent teljesen máshogyan csinálunk. Szükség van az elkötelezettség fenntartására és egy segítőre, aki megtanítja ezeknek a sportolóknak, hogy hogyan is tudják ezt megvalósítani. Szerintünk erre a legalkalmasabb eszköz a coaching. A vezetői coaching fogalma egyébként a sportból ered. Manapság, már egyre gyakoribb az, hogy azt halljuk, hogy egy profi sportoló a fizikai felkészülés mellett, mentális edzővel is készül a nagy megmérettetésre.

 

Sport coach, és sport coaching (mentál coaching)

A coaching ugyanazokon az alapokon nyugszik, függetlenül attól, hogy sportban, munkában, vagy esetleg a magánéletben alkalmazzák. Általános meghatározása a következő: a coaching egy olyan folyamat, amely során egy coach (a mentális edző) és a coachee valamilyen azonos cél érdekében dolgoznak együtt. A coach utasításokat mellőzve, főleg célzott kérdéseket tesz fel és támogató munkával segíti előhívni a coachee előremutató gondolatait,  amely után remélhetőleg a coachee képes lesz elérni az általa kitűzött célokat. Ahhoz, hogy ennek a sportban használt alapjait megérthessük, példaként sportcoachok megközelítését vesszük. Tehát, a sportcoaching, a sportolók mentális fejlődését, erősítését segíti elő. Tudjuk, hogy a fizikai felkészülés is igen fontos szerepet játszik a sportolók életében, de önmagában ez nem lesz elég a győzelem eléréséhez. A győzelem, a siker mind fejben dől el. Elengedhetetlen ebben a folyamatban a gondolkodás, a személyes felelősségvállalás és az elkötelezettség fenntartása. A coaching a versenyző, illetve az edző között kialakuló kommunikációs folyamat, a sportoló személyiségének, tehetségének fejlesztésében játszik nagyon fontos szerepet. Számtalan eszköz van ennek megvalósítására, például az edzés előtti közös meditációk, vagy a meccsek utáni, történeteket feldolgozó beszélgetés. Ezek a dolgok segítenek a versenyzőknek abban, hogy felelevenítsék magukban korábbi sikerélményeiket, és a következő győzelemre tudjanak koncentrálni.

 

A cél és az elérését akadályozó problémák

Problémát jelent az, hogy számtalan edző vetélytársnak tekinti a coachot. Ez egy nagyon téves megközelítés, mivel a sportcoach az, aki hozzájárul a sportolók sikeréhez szükséges mentális edzéshez, segít előhívni a rejtett képességeket. Mindezt azon céllal teszi, hogy a sportoló elérhesse maximális potenciálját és az edzője is sikeres legyen. Továbbá, azokat a képességeket hozza elő a versenyzőből, amelyek segíthetnek céljai elérésében, vagy pedig segít neki egy testhez álló egyéni fejlesztési terv kialakításához, illetve napi betartásához, amelynek része a diéta, az edzésterv, a regeneráció és a mentális készségek fejlesztése. Az edzőnek folyamatosan figyelnie kell a játékos pillanatnyi állapotát. Ahhoz, hogy valaki sikeres sportcoach legyen, 2 dolog feltétlenül szükséges, a továbbiakat lent részletezzük, ez a két szükséges, de nem elégséges dolog a tisztelet, és a belőle fakadó szeretet.

Ideális esetnek azt tartjuk, hogy a fizikai, és a mentális edző személye különböző, hiszen teljesen más feladat ellátásában tevékenykednek. Persze az a lehetőség is fennáll, hogy a fizikai edző megtanulja a coaching módszereket alkalmazni. Ehhez viszont rengetek tanulás, képzés, és gyakorlás szükséges. Emellett azért azt se felejtsük el, amit a jól működő coachok tudnak. A titok itt nem feltétlen abban rejlik, hogy mennyire hosszú tanfolyamon veszünk részt, vagy mennyi ezzel kapcsolatos könyvet olvasunk el. A coaching iránt érdeklődő edző számára az a megoldandó kihívás, hogy honnan szerezze be az alkalmazható tudást, a működőképes gyakorlatot nyújtó képzést, ahhoz, hogy a sportoló igényei szerint felkészült coach lehessen.

 

A coaching elterjedése

Azért, hogy a felhasználókat is megkérdezzék, kutatások készültek arról, hogy a profi, és amatőr sportolók közül, mennyire ismerik a coaching kifejezését, elterjedését. A kutatás kimutatta azt, hogy a legnagyobb részben a férfiak találkoztak ezzel a módszerrel. Amatőr, és profi sportolók között azt mutatta ki a kutatás, hogy nincs különösebb eltérés, aközött hogy ez a két tábor mennyire ismeri a coaching eszközt.

A kutatásokból származó eredmények megmutatták azt, hogy nagy szükség van a coachingra a sportok területén. Hatékonysága nagy mértékben segít abban, hogy a sportolók nagyobb elégedettséget érjenek el,illetve hogy hitelesen növelje az önbizalmukat. A mentális jelenlét éppen annyira fontos a versenyeken, mint a fizikai felkészültség. Ennek hatására, pedig napjainkban már egyre többen vesznek igénybe a csapat, vagy sportoló mentális felkészültsége növelése érdekében sportcoachot, lehetséges megrendelők lehetnek egyaránt sportcsapatok, illetve sportolók is.

Szükség van a sportcoachokra

Segítheti az a sok jó példa is a sportcoaching elterjedését, mint például az egyre nagyobb számú siker, amit magyar sportolóink értek el a sportcoachingok segítségével. Ezek remélhetőleg pozitív példát mutatnak azoknak a sportolóknak, akiknek a céljaik, és sikereik elérésében segítséget kellene kérniük szakemberektől. A pekingi olimpia óta vált egyre elterjedtebbé a sportcoaching. A kutatások tehát megerősítik azt, hogy azért van szükség  coachingra a sport területén, mert  ez segíti a sportolókat abban, hogy nagyobb sikereket érhessenek el, magabiztosabbak legyenek a pályán. A coaching túlmutat már a sporton, a személyiség kiteljesedéséhez is hozzásegíti az embereket. Reméljük, hazánkban is egyre elterjedtebbé fog válni, amihez szükség van kiváló tudású, elkötelezett coachokra.

Mi azt gondoljuk, hogy minden csúcsteljesítmény elérésére törekedő sportolónak szüksége van a mentális felkészítésre, mivel számos sportoló életében előfordul az, hogy egy nagy megmérettetés esetén önbizalomhiányt érez, vagy a potenciális kudarctól való félelem megbénítja. A legjobb sportolók olyan taktikákat szoktak használni, amik verseny előtt ellenőrzik, és a kívánt irányban változtatják meg a gondolatmenetüket. Ezt azonban egyedül nehéz végrehajtani, megtanulni, ezért szükségük van egy sportcoachra. Egy sportcoach nem varázsló, és nem csodaszerekkel operál, hanem megtanítja a sportolót a saját gondolatai, és belső párbeszéde ellenőrzésére. Egy jó sportoló tudja azt, hogy ha ezekben a dolgokban segítséget kapnak, könnyebben tudják felépíteni önmagukat, és ennek eredményeként sikeresek tudnak lenni. Sportcoach segítségét nem csak a sportolóknak ajánlják, hanem a sportvezetőknek, illetve az edzőknek is, mivel ez a folyamat segíthet nekik a döntések meghozatalában. Amire szüksége van egy sportcoachnak, elsősorban hogy sportoljon ő is, legyen meg a gyakorlati, és elméleti tudása, a szakértelme, illetve hogy meg tudja ismerni az adott sportolókat. Közelről tudja látni a problémát, mint például egy sérülésből való lábadozást. Ezek a dolgok nem tanulhatóak meg könyvből.Vélemény, hozzászólás?

12 − 4 =