Az Udvari coach 1. rész.

Az Udvari coach 1. rész.

 

Sok mindent hallunk manapság a coachingról. Lassan közhellyé kopott ez a szó is, mint a kihívás.
Blogunkban az erre vonatkozó álláspontunkat mutatjuk be.
A modern vállalat udvartartásában sok szereplő van. A király (vezérigazgató), a kincstárnok (pénzügyes),  a főtanácsos(jó esetben a HR-es), a janicsár ( sales-es), a fenegyerek(tudásmegosztó)….stb. de ne feledkezzünk meg az udvari bolondról sem. Az udvari bolond az, aki megmondja a királynak azt amit mindenki tud, de mégsem mernek neki kimondani.
A Smart Staff coaching egyik feltevése, hogy a coach a vállalatban a fenegyerek mentalitásával és az udvari bolond őszinteségével segítse a coacholt vezetőt.
A  Smart Staff coaching másik alapfelvetése, hogy nagyban elősegíti a coach munkáját ha ismeri a a pályát és a versenyt.
A pályaismeret szerintem az, ha a coach dolgozott a coacholt vezető iparágában vagy hasonló logikájú iparágban. Mert nem hallottunk még sikeres vízilabdaedzőről, aki fociválogatottat épített volna és sikeres boxedzőről sem aki birkózóbajnokokat nevelt volna ki.
Jó, ha a coach korábban versenyszerűen sportolt, mert az igazi coach folyamatosan tud a vezetőnek adogatni. Tisztában van a passzolással vagy az egyenes, le-, fel és horogütésekkel. Felkészíti partnerét a napi meccsekre. Segít átlátni, legyőzni a tanult tehetetlenséget.
A  coach abból indul ki, hogy nem elég a sikerhez az, amit most tudsz. Új fogalmakat vezet be, pl. a normál alkalmazott és a sikeres vezetéshez szükséges vállalaton belüli  corporate „vállalkozó” mentalitást, vagy intrapreneurshipet. Az igazi coach komolyan veszi a tudás közvetítést, ő egy tudásbróker is. Az edző munkája során az edzettje és a saját tudására, valamint saját intuíciójára alapozhat. A  coacholtnál a szakmai profizmus, új tudatosság és cselekvésmód kialakítását szorgalmazza. Arra koncentrál, hogy coacholtja tudatosítsa, hogy mi az igazi megoldandó problémája, melyik területen a legtehetségesebb, és ez alapján valósítsa meg komparatív előnyein alapuló működését..Vélemény, hozzászólás?

kettő × négy =